Egy világklasszis pályafutása - Kis Gábor

2019 augusztus 14., szerda, 10:30–11:45

Az első próbálkozásoktól az olimpiai aranyéremig, a sorozatos bukások utáni felállástól a révbe érésig, a példaképek csodálásából példaképpé válásig - ilyen egy világklasszis sportoló pályafutása.

Tarts velünk a Fesztivál első előadásán, ahol Kis Gábor meséli el pályafutását annak dicsőségeivel és árnyoldalaival együtt, kötetlenül, az utánpótlás nyelvére lefordítva.

A beszélgetés moderátora: Horti Gábor
Helyszín: Előadói sátor

Vízilabda meccsek más szemszögből - Juhász György játékvezető

2019. augusztus 15., csütörtök, 10:30–11:30

A sikeres vízilabdázók pályafutását mindig nagy érdeklődés övezi, és a vízilabda világában az egyik legfontosabb szerep az övék.

Ám ennek a 4 x 8 percnek fontos elemei a medence szélén árgusan figyelő játékvezetők is, akiknek a munkájáról viszonylag kevés szó esik: egy jó játékvezető munkája láthatatlan, azonban egy rossz játékvezetés akár egy jogos győzelem elvesztésével is járhat.

JUHÁSZ GYÖRGY, a 2012-es Londoni olimpia férfi vízilabda döntőjének egyik játékvezetője meséli el

  • Hogyan néz ki egy meccs a másik oldalról
  • Miért és hogyan fontos a játékvezető szerepe
  • Hogyan zajlanak a tétmeccs előtti felkészítések a játékvezetők számára
  • Milyen szabálymódosítások várhatóak a 2019/2020-as évadban

és végül meghallgathatunk egy élménybeszámolót a Londoni olimpia férfi vízilabda döntőjéről is.

Az előadás alatt olimpiai tétmérkőzések lesznek láthatóak, így gyakorlati kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők.

Csapongás helyett karcsapás: a kitartás előnyei - Biros Péter

2019. augusztus 16., péntek, 14:00–15:30
Egy tizenéves gyerek sok változáson, fejlődésen megy keresztül, és ezek a megváltozott körülmények az élet több területére hatással vannak, többek között a sportra is – ebben a korban gyakori a sportágak közötti csapongás, sportágelhagyás, impulzus jellegű edzésekre járás. A világ legjobb kapusa vagy szélsőjobbja is elkallódhat a nagy tömegben, ha nem elég kitartó és szorgalmas.
De hogyan lehet megelőzni, hogy egy fiatal tehetség abbahagyja a sportot?
Milyen módszerekkel lehet a sport demotiváló tényezőit áthidalni, adott esetben az előnyünkre fordítani?
Erről, és a szakmában eltöltött több évtizedes tapasztalatáról, élményeiről fog beszélni BIROS PÉTER, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Világ- és Európabajnok. Péter ötször is elnyerte „Az év magyar vízilabdázója” címet, és több generáció vízilabdásaival is játszott/játszik együtt. Ezt a rengeteg tapasztalatot szeretné átadni az érdeklődőknek, illetve a felmerülő kérdésekre is szívesen válaszol, ezzel is segítve az utánpótlás munkáját.
Az előadás moderátora: Horti Gábor

Fehérjemítosz és az egészséges vegán sporttáplálkozás – Varga Balázs

2019 augusztus 17., szombat, 10:30–11:30

A vegán életmód térhódítása a mai napig töretlen, egyre több ember hagyja el az állati eredetű élelmiszereket akár etikai, akár egészségügyi okokból.

Napról-napra egyre többen csatlakoznak ebbe a táborba, mégis számos tévhit és mítosz kering a laikusok között:

Ha nem eszem húst, hogy tudok elég fehérjét bevinni?

Hús nélkül hogyan teljesítsek jól edzéseken?

Hogyan vigyek be teljes értékű fehérjéket csak növényekből?

VARGA BALÁZS, alkalmazott táplálkozástudományi menedzser, vegán táplálkozási szakértő és blogger, aki emellett rendszeresen végez street workout edzéseket. Balázs növényi alapú táplálkozásról szóló tanulmányait a Kodolányi Egyetemen és az amerikai Cornell Egyetem T. Colin Campbell Alapítvány által létrehozott képzésein végezte el, és már 5 könyvet jelentetett meg a témában, melyek között szakácskönyv is található.

Preventív teljesítményfokozás a vízilabdában – Schandl Gábor

Napjaink sportolóinak egyre több elvárással kell szembenéznie: a tempó felgyorsult, a teljesítmény fokozása központi kérdéssé vált. Amellett, hogy a saját sportági specifikus kvalitások magas szintjével is rendelkeznie kell, több sportágban is jól kell teljesítenie ahhoz, hogy a sajátjában eredményes legyen.
Hogyan fejlesszünk ilyen erős-, ellenálló sportókat azt szem előtt tartva, hogy a sérülések kockázatát minimalizáljuk?
Hogyan tudjuk játékosainkból a maximumot kihozni, és egyben ellenállóbbá tenni a sérülésekkel szemben?
Ezekre a kérdésekre ad választ elméteti és gyakorlati előadásában SCHANDL GÁBOR a Ferencvárosi Torna Club vízilabda és kézilabda csapatának erőnlétiedzője.
A legfrisseb sporttudományos kutatások eredményeit a gyakorlatba átültető* erőnléti edzést képviselő szakember gyakorlatorientált előadásán a következőkról lesz szó:
Milyen mobilitási problémákkal találkozhatunk -milyen okokra vezethető vissza azok megléte - hogyan orvosoljuk ezeket
A vállsérülések megelőzésére szolgáló gyakorlatok gumiszalaggal és minibanddel.
Az erőfejlesztő ezdések alappilléreként szolgáló kvalitások kiépítése bármely korosztály számára

*Az előadás gyakorlatorientált lesz, ezért ajánlott az aktív részvétel, hogy mindenki a saját bőrén tapasztalja, hogyan kell a bemutatott gyakorlatokat helyesen végrehajtani.

Légzés és nyújtás: A siker kulcsa - Pirók Zsolt

2019. augusztus 17., szombat, 17:00–18:30
Víziabda, kézilabda, foci, jóga - mi a közös bennük?
Azon felül, hogy mindegyik sportág, valamennyiben ugyanolyan fontos az edzés végi nyújtás és a megfelelő légzéstechnika. Ezek szakszerű kivitelezése nagyban hozzájárul a maximális sportteljesítmény nyújtásához és az optimális fizikai állapothoz.
A téma szakértője, PIRÓK ZSOLT 16 éve foglalkozik jógával és jógaoktatással. Azóta folyamatosan képezi magát, és kutatja az egészséges és boldog élethez vezető utat, melyet most a nagyközönséggel is megoszt.
Várunk minden kedves érdeklődőt szeretettel az Előadói sátorban!

A kanapétól az olimpiai medencéig – Kiss Gergely előadása

2019. augusztus 18., vasárnap, 10:30–11:30
Életstílus, napi rutin, életszemlélet – három hasonló jelentéssel bíró fogalom, számos különböző tartalommal. Az életszemléletünk függ a nemünktől, lakhelyünktől, családi hátterünktől, de a kor előrehaladtával egyénen belül is változhat.
Rengeteg példát találunk arra, hogy valaki önerőből, tudatosan formálja az életszemléletét: például a korábban kevésbé aktív életmódját sportossá alakítja, így egy korábban rendszeres sportot nem űző emberből még élsportoló is lehet, és ez akár gyermekkorban is megtörténhet.
De mégis hogyan néz ez ki, és hogyan kezdjünk hozzá?
Mekkora, és milyen szerepe van ebben a szülőnek?
Erről, és a vízilabda, élsport előnyeiről fog beszélni KISS GERGELY háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik témában, melyet most elhoz Önöknek a II. Túri Fullánkok Sport & Életmód Fesztiválra.
Várjuk Önöket sok szeretettel!