Túri Vásár

Híres fazekasművészet, gyógyvízű strandfürdő és végtelen vízpart hazája az Alföld középső részén fekvő ősi mezőváros, Mezőtúr.
A település Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. Szolnok felől a 46-os számú fő közlekedési úton közelíthető meg, valamint keresztülhalad a városon a Budapest-Békéscsaba-Arad nemzetközi vasútvonal, így vonattal is könnyen elérhető.
A természeti ritkaságok mellett a város sajátos vonzereje a kulturális értékekben rejlik.
A városban állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatóit a Túri Fazekas Múzeum, a Badár-Emlékház és Műhely, a Városi Galéria, a Draskovits Kerámiagyűjtemény, Kun Zsigmond Néprajzi Gyűjtemény valamint az Alföldi Téglárium és a Közösségi Ház.
A szabadidő eltöltésének gazdag kínálatával és egész évben változatos programokkal várjuk a vendégeket, akik számára a mai kor igényeinek megfelelően különböző színvonalon tudunk szálláshelyeket biztosítani.
Magyarország vidékfejlesztési stratégiájában kiemelt fontossággal bír a vidéki városok, kisvárosok élhetőbbé tétele. Ennek egyik formája, hogy a vidéki városokban, mezővárosokban, a mélyen gyökerező néphagyományokat, népi mesterségeket tolmácsolók bemutatkozását, megmutatkozását elősegítő programok, rendezvények megtartását segíti.
Mezőtúron 2018-ban immár XXVII. alkalommal kerül megrendezésre a rendszerváltozás óta a Túri Vásár, amelynek gyökerei a középkorig nyúlnak vissza, amikor volt, hogy egy hétig tartott a Vásár.
A rendezvényt a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonporfit Kft. szervezi, rendezi. A Vásár nemcsak városunk, hanem a térség életében is meghatározó jelentőségű, hiszen ezen a napon megközelítőleg 200 vásározó kínálja portékáját, a csaknem 20.000 fős látogatói „seregletnek”.
Az egész napos vásári forgatagban árusítók nemcsak a mai kor igényeit kielégítő árukínálattal jelennek meg, hanem a népművészet, néphagyományok mívelői is bemutatkoznak.
Mezőtúr Város Önkormányzata kedvezményes helybérleti díjakkal várja a népművészeket, lehetőséget teremtve a minél szélesebb termékkínálat és minél több árusítói létszám megjelenésének. Ezzel nemcsak elkötelezettségét hangsúlyozza a néphagyományok, népi iparosság mellett, hanem azon küldetéstudatának is eleget tesz, amelynek koncepciója az, hogy nemcsak feléleszteni kívánja, hanem életben is akarja tartani a múlt értékeit hitelesen átadni tudó kézművességet, mint szakmát. Jelen esetben ennek eszköze a Vásár megrendezése és a kedvezményes helybérleti díjak.
A színpadi produkciók mellett kísérőprogramokkal is várjuk a látogatókat. Az alföldi gasztronómia fantasztikus ízeit főzőverseny keretében bográcsokban kínálják a szakácsok. A főzőverseny helyszínén a betyártanodában tekinthetik meg a régi idők fegyvereit, használati tárgyait, zeneszerszámait, amelyeket korhű ruhába öltözött „betyárok” mutatnak be.
A hagyományok megőrzése jegyében az ország több pontjából hívunk kézműveseket, tárgyalkotó mesterembereket. Az alkotók nemcsak bemutatják tudásukat, hanem lehetőséget biztosítanak mesterségük kipróbálására is.
A vásár területének szomszédságában egész napos színpadi műsorokkal várják a kicsiket és nagyokat. A programok látogatása ingyenes. Az elmúlt 26 évben vendégül láttuk a hazai zenei élet kiemelkedő egyéniségeit, együtteseket, szólistákat és teret kaptak az amatőr fellépők is.
A Túri Vásár minden évben tűzijátékkal zárul.
A rendezvény egészére vonatkozik, hogy egyszerre tud családias, lokális, regionális és globális, hazai és nemzetközi lenni.