Mezőtúr bemutatkozás

                                                                                  

Mezőtúr szeretettel köszönti Önt!

Az Alföld középső részén, Budapesttől 150 km-re található Mezőtúr, a nagy múltú mezőváros. Évszázadokon át az egyik legfontosabb vásározó központ és a reformáció egyik magyarországi fellegvára volt. A Városháza, a posta, a Bazár, a Református templom, a református iskola és a tűzoltó-parancsnokság ölelésében fekvő Kossuth Lajos tér szabályosan elrendezett épületeivel egyedülálló az alföldi városok főterei között. A közel 18 ezer lakosú város igazán sokszínű, hiszen nem csak a fazekasságáról híres, de emellett a város gyógyvize is kiemelkedő és a Körös holtágai is kellemes kikapcsolódást ígérnek az idelátogatóknak.

Egész évben kulturális és hagyományőrző programok, koncertek, színpadi fellépések, népi iparművészek várják a vendégeket. Az egyik legjelentősebb rendezvényünk a Túri Vásár, amelyhez kapcsolódik az arTúr Fesztivál, melyen többféle művészeti ág képviselteti magát. Mezőtúr a fiatalokat is évről-évre visszavárja, ugyanis városunk ad otthont az országos hírű könnyűzenei rendezvénynek, az East Fest-nek.

Mezőtúr mindennapjaival elválaszthatatlanul összekapcsolódik a fazekasság. Büszkén hirdetjük, hogy a Túri Fazekas Múzeumban található Európa egyik legnagyobb népi cserépedény gyűjteménye. Számos remekbe szabott iparművészeti alkotást és néprajzi tárgyat mutat be a Kun Zsigmond Néprajzi Gyűtemény, illetve a Draskovits Kerámiagyűjtemény. A város nevezetességei közül érdemes még felkeresni a Városi Galériát, a köztéri alkotásokat, a gyönyörű templomokat és más híres épületeket, mint pl.: a Badár-emlékházat, amely a mezőtúri fazekasság kiemelkedő alakjának és családjának, a Badár dinasztiának állít emléket, a “Zsindelyest”, a híres fogadót, melynek nevezetessége, hogy Petőfi Sándor 1847-ben itt szállt meg és írta “Utazás az Alföldön” című versét.

A pihenést az Erzsébet-liget árnyas fái és a Ligeti-tó kéklő vizének szomszédságában található gyógyvizű strandfürdő és fedett uszoda is szolgálja.A várost átszelő Hortobágy-Berettyó-főcsatorna is fontos szerepet játszik a város életében, hiszen itt rendezzük évről-évre a méltán híres és látványos Lampionúsztatást és Sárkányhajó versenyt, valamint itt található városunk hajókikötője is, ahonnan elindulva a vízi és vízparti környezet titkait, szépségeit tekinthetik meg a városba látogatók. A városközponttól mintegy 6 km-re található Peresi Tájházba érkezők a Körösök vidékének élővilágával ismerkedhetnek meg. A képzőművészeti élet legfőbb színtere a Holt-Körös parti Takács-tanya, amely a csendes, festői környezetben minden év nyarán nemzetközi hírű hazai és külföldi szobrászokat, festőket, grafikusokat és keramikusokat lát vendégül.

Mezőtúr évről-évre látható fejlődésen megy keresztül azért, hogy a szépülő környezetben városunk lakói és vendégei egyaránt otthon érezzék magukat.